AOB: Prinsjesdag brengt nieuwe tegenvallers voor het onderwijs

Waar het onderwijs hoopte op nieuwe, extra investeringen, heeft Prinsjesdag volgens de AOB vooral onverwachte tegenvallers in petto. Vanaf 2020 staat er een nieuw tekort van 114 miljoen euro in de boeken. Het onderwijs profiteert volgens de vakbond daarom niet van de economische groei.

De nieuwe tegenvaller hangt samen met het aantal leerlingen en studenten, dat groter is dan eerder geraamd. In totaal gaat het om een bedrag dat oploopt naar 160 miljoen euro structureel. Pas bij de voorjaarsnota wordt bedacht hoe de bezuiniging wordt ingevuld. Om de kosten voor 2019 te dekken, bezuinigt het kabinet ruim 19 miljoen euro extra op de bekostiging voor het hoger onderwijs en nog eens 19 miljoen euro op het praktijkleren in het mbo.

Net als de AOB ziet VO in Actie dat ons kabinet (met ‘onderwijspartij’ D66) er niet voor kiest om kwaliteit van onderwijs te garanderen en het steeds groter wordende lerarentekort negeert. VO in Actie blijft daarom enthousiast over de landelijke actiedag op 2 oktober.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *