Duizenden bij demonstratie voor publieke sector

In Den Haag is op 2 oktober een grote demonstratie gehouden tegen de uitholling van de publieke sector en het afschaffen van de dividendbelasting.

De actie werd in september aangekondigd door PO en VO in actie en vakbond FNV.  Het voornemen van het kabinet om de dividendbelasting voor buitenlandse bedrijven en investeerders af te schaffen vormde de directe aanleiding voor deze actie. Dit kost de overheid twee miljard euro. FNV vindt dat dat geld beter gebruikt kan worden om de werkdruk van mensen in de publieke sector te verlagen en de salarissen te verhogen. Na een aantal toespraken en luidprotest op het Lange Voorhout vertrok de stoet voor een stille ronde langs de ministeries. ‘Ik kan mij het stille protest en de rouwstemming wel voorstellen,’ zegt een demonstrante. ‘Dat het kabinet de dividendbelasting gaat afschaffen is niet iets leuks, dat is iets waar je een beetje stil van kan worden.’

‘Kijk,’ zegt een andere demonstrante. ‘Deze spotprent uit NRC heb ik meegenomen. Er ligt een man in een heel klein zwembadje en uit dat kleine badje worden emmertjes water meegenomen en die worden in een luxe zwembad gegooid waar een hele dikke vette man in ligt die toch al genoeg water heeft. Dat symboliseert de situatie van de dividendbelasting. Het geld kan beter worden besteed aan goede zorg en het fatsoenlijk betalen van mensen die in het onderwijs werken.’

John van Mullem van FNV laat weten dat de strijd nog lang niet is gestreden. Zo is een petitite van de vakbond al door 25.000 mensen ondertekend. En is er op 10 november een grote demonstratie op het Museumplein in Amsterdam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *