Leraar gezocht – investeer in onderwijs

De scholen zijn na de zomervakantie weer begonnen. Of toch niet? Schooldirecteuren zitten met hun handen in het haar en zoeken met man en macht naar leraren. Op veel scholen krijgen ze de formatie amper rond en dan zal het lerarentekort de komende jaren ook nog verder oplopen. Daarom gaan de bonden en andere onderwijsorganisaties samen door met actievoeren voor meer investeringen!

In een groot samenwerkingsverband voert VO in Actie samen met de AOB, CNV, FNV Overheid en Onderwijs, FvOv, PO in Actie, Laks, Leraren in Actie (LIA), Ouders & Onderwijs en AVS actie. Er is een groot lerarentekort in het basisonderwijs van 1700 voltijdbanen dit jaar tot bijna 5000 banen in 2024. Ook het voortgezet onderwijs kampt met een tekort en in deze sector hebben ze moeite om de juiste en bevoegde docenten te vinden voor specifieke vakken.

Daar maken de onderwijsorganisaties zich grote zorgen om. Er zijn niet genoeg mensen voor het onderwijs en dan ervaren veel docenten ook een hoge werkdruk. Toch komt het kabinet tot nu toe niet over de brug -ondanks de eerdere oproepen– met extra investeringen om het werken in het onderwijs aantrekkelijker te maken en te investeren in de mensen die onze kinderen het goede onderwijs geven.

Actie!

De acties gaan daarom door! Wat gaan we doen? We hangen in alle regio’s spandoeken op waarop staat: ‘Leraar gezocht’ om aandacht te vragen voor de tekorten. Op die manier willen we bij de start van het schooljaar het kabinet erop wijzen dat extra investeringen dringend nodig zijn. Daarnaast verspreiden de bonden op social media en in de Uitzending Gemist-programma’s samen onderstaande commercial waarin we deze boodschap aankaarten bij het grote publiek.

Debat vier grote steden

Vooral de vier grote steden hebben last van het lerarentekort. In de onderwijsweek -voorafgaand aan de dag van de leraar op 5 oktober- houdt de AOb daarom in de vier grote steden debatten met de lokale politiek over de ernst van het tekort en mogelijke oplossingen. De data daarvoor staan al vast, plaats, programma en tijd zijn zodra deze bekend zijn op de actiepagina van de AOB te vinden.

· Maandag 30 september – Den Haag

· Dinsdag 1 oktober – Amsterdam

· Woensdag 2 oktober – Utrecht

· Donderdag 3 oktober – Rotterdam

Meedoen? Geef je op als vrijwilliger

Voor de acties #leraargezocht hebben we voortdurend mensen nodig. Dat kan zijn voor een lokale actie, een landelijke staking, maar ook om vanaf dit najaar partijbijeenkomsten over de verkiezingsprogramma’s bij te wonen. Wil je meedoen als actie-vrijwilliger? Vul dan dit formulier bij de AOB in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *